Comunitat Central
Advertisement
Comunitat Central

Els administradors (també anomenats sysops o admins, en anglès) i els buròcrates són editors del wiki que tenen poders extra. Això els permet fer canvis requerits com esborrar pàgines innecessàries. Normalment els buròcrates també són administradors.

Com arribar a ser un administrador

  • A cada fundador d'una comunitat se li atorga drets d'administrador i de buròcrata en aquella comunitat.
  • Els burocràtes poden concedir els drets de buròcrata, administrador, reversor i moderador de contingut.
  • Els administradors poden concedir únicament els drets de Moderador de Discussions.
  • Pots sol·licitar drets d'administrador a la pàgina de Sol·licitud d'Adopcions, (si us plau, recorda llegir tots els requisits aplicables abans de fer la teva sol·licitud).

Eines

Esborrar pàgines

Opció d'esborrat amb permisos d'admin

  • Fes clic a la fletxa que apunta cap abaix al botó de "Modifica" per a activar un menú desplegable. Selecciona "Suprimeix".
  • Veuràs una pàgina amb un menú de "motius" predefinits per a esborrar, un quadre de text per a motius addicionals i l'opció de seguir la pàgina si desitges saber si algú la torna a crear. Emplena els motius pels quals esborraràs la pàgina y clica el botó "Elimina la pàgina".
  • Si alguna pàgina sembla candidata per a esborrat ràpid, pero té historial, hauries de revisar l'historial abans d'esborrar-la. La versió que estàs veient podria simplement ser una versió vandalitzada de l'artícle real. Després de que l'hagis esborrat, esboora la seva pàgina de discussió (si en té). Si la pàgina està essent esborrada perquè no hauria d'existir, revisa que res enllaci a la pàgina per a que no torni a ser creada. Si la pàgina estava llistada a una pàgina de "sol·licituds per a esborrar", segueix les normes de la teva comunitat, les quals poden incloure arxivar la discussió d'esborrat.
  • Revisi Ajuda:Esborrat per a més detalls.

Esborrar imatges

Esborrant una imatge

  • Per a esborrar totes les versions d'una imatges, dirigeix-te a la pàgina de la imatge fent clic primer a la imatge i després fent clic a la URL a la cantonada superior esquerra de la finestra emergent. A continuació, esborra la imatge fent clic a la fletxa del botó d'edició de la mateixa manera en la que s'esborra una article.
  • Per a esborrar una revisión individual, has de fer clic al botó "Suprimeix" a aquella revisió a l'historial de fitxers a la pàgina de descripció de la imatge.
  • No es pot esborrar la versió més recent sense esborrar també totes les còpies antigues, i també esborrar la pàgina de descripció de la imatge.

Restaurar pàgines

  • Les pàgines i imatges esborrades es poden recuperar amb Especial:Restaura.
  • Mira cada revisió per separat, i tria si desitges recuperar totes les revisions (les predeterminades) o les seleccionades.
  • Clica el botó Restaurar que apareix a la pàgina de confirmació.
  • La pàgina es restaurarà una vegada es faci clic al botó; no hi ha pantalles addicionals ni altres moviments a efectuar després d'això.
  • Si no recuperes totes les revisions, el registre mostrarà quantes vas restaurar.
  • Si ja existeix una pàgina però deistges recuperar les revisioes anteriors, ves a l'historial de la pàgina.
  • Clica a veure/restaurar les versions esborrades.
  • Finalment, clica el botó restaurar una vegada hagis triat el que recuperaràs.

Fusionant historials de pàgines

La fusió d'historials de pàgina és un mitjà per a fixar els historials de les diferents edicions en una mateixa pàgina. Nota: Aquesta acció és revertible, però fer-ho pot portar molt de temps, especialmente quan la pàgina té un historial llarg.

  • Primer esborra la pàgina amb el títol correcte.
  • Reanomena la segona pàgina al títol de la pàgina esborrada, utilitzant l'opció "Reanomenar" al menú d'edició.
  • Obre l'historial de la pàgina i torna a esborrar el contingut que es va esborrar al primer pas.

Protegir y desprotegir

Protegint una pàgina

  • Per a protegir una pàgina, clic a la fletxa petita al botó "Modifica" per a activar el menú desplegable.
  • Tria Protegeix. Si el menú només té l'opció de Desprotegeix, significa que la pàgina ja està protegida; pot clicar en aquest enllaç per a canviar el nivell de protecció.
  • Apareixerà una pantalla on pots configurar la protecció per a editar i moure la pàgina.
  • Tria el nivell de protecció que necessitis.
  • També hi ha una opció per a Protecció en cascada, que protegeix completament totes les plantilles, transclusions i imatges utilitzades en aquella pàgina. És recomenable que aquesta casella de verificació es deixi sense marcar.
  • Indica el període de temps que ha de durar la protecció.
  • Indica el motiu per al canvi de protecció.
  • Clica a Confirma; la pàgina estarà protegida.
  • Desprotegir una pàgina funciona de la mateixa manera, només has de fer clic a l'enllaç Desprotegeix.
  • Pots protegir una imatge o altres fitxers des de la pàgina de descripció del fitxer, seguint aquest mateix procés.
  • Tant la pàgina de descripció com la imatge es protegiran.
    • La pàgina de descripció de la imatge estarà protegida contra edicions.
    • La imatge estarà protegida per a que no es pugui revertir a una versió anterior, i no serà possible carregar una nova versió sobre l'existene.

Blocar

Com blocar un usuari?

  • Per a IP's i usuaris registrats, pots clicar sobre l'enllaç blocar a canvis recents, a les contribucions de l'usuari, o ves a Especial:Blocar.
  • Escriu el nom de l'usuari (si és necessari).
  • Tria el temps de durada del bloqueig, o afegeix una quantitat personalitzada. Aquesta característica reconoeix les expressions de temps més comunes (veure manual TAR en Anglès).
  • Afegeix el motiu del bloqueig a l'últim camp. La raó hauria de tenir una bona explicació per a l'usuari blocat.
  • Selecciona o desselecciona les opcions addicionals de bloqueig.
  • Fes clic al botó Bloca aquest usuari.
  • Això quedarà registrat a Especial:Registre i l'usuari apareixerà a la llista d'IP's i usuaris blocats fins que el bloqueig venci.
  • Els enllaços al registre de blocatges o Especial:Usuaris blocats et permeten desblocar o canviar el bloqueig si es va cometre un error.

Revertir edicions no desitjades

  • Qualsevol usuari pot revertir una pàgina utilitzant l'opció "Desfer" a l'Historial. Utilitza el resum de la teva edició per a explicar perquè s'està desfent.
  • Els Administradors i Reversors poden revertir també les edicions i restaurar la pàgina a la última versión realitzada per l'autor previ a aquest.
  • Clica a revertir a l'historial de la pàgina, les contribucions de l'usuari, o a la pàgina de diferenciació.
  • A les reversions se'ls hi donarà automàticament el resum de 'Revertides les edicions de X a la última versió de X'.
  • Ja que las reversions se salten el poder esceiure un resum d'edició, haurien de fer-se servir només per vandalisme.

Rang de buròcrata

  • Fundadors de comunitats automàticament són Buròcrates en addició als seus drets d'Administrador.
  • A altres usuaris se'ls pot atorgar el permís de Buròcrata per un altre Buròcrata o mitjançant l'adopció de wikis.
  • Els únics poders del Buròcrata són atorgar permisos de Reversor, Moderador de Contingut, Administrador i rang de Buròcrata a d'altres usuaris, i revocar els permisos anteriorment esmentats a excepció dels privilegis de Buròcrata. Això pot fer-se a la pàgina de permisos d'usuari.
  • Només l'Staff de Fandom, Wiki Managers, Helpers i els usuaris dels mateixos poden revocar els permisos de Buròcrates a d'altres usuaris, normalment a petició del mateix, o en el cas d'usuaris inactius o Buròcrates abusius, a petició de la comunitat activa.
  • Per a canviar els permisos d'un altre usuari, ves a Especial:Drets.
    • Indica el nom de l'usuari.
    • Veuràs "Grups que pots canviar" i "Grups que no pots canviar", selecciona les caselles per a triar quins permisos donar-li a l'usuari.
    • Selecciona el motiu i clica el botó Desa els grups d'usuari.
    • Al final de la pàgina, veuràs un registre de tots els canvis de permisos que s'han fet sobre aquell usuari.

Propers passos

  • Aprèn sobre privilegis d'usuari.
  • Edita encara més ràpid amb dreceres de teclat!

Més ajuda i comentari

Advertisement