Comunitat Central
Advertisement

Les wikis són projectes basats en la comunitat, on persones de tot el món poden reunir-se i compartir la seva passió per un tema per a arribar a un fi col·laboratiu. No cal dir llavors que és possible que no estiguis d'acord amb tot el que es faci. El més important a recordar és assumir que aquest algú està actuant de bona fe. La immensa majoria de la gent en una wiki hi és per a fer-la créixer, no per a fer-la malbé!

Què és la bona fe?[]

Assumir bona fe significa assumir que algú està fent un esforç benintencionat per a ajudar a la wiki, fins i tot si ho fessis amb alguna cosa que penses que està malament. És un risc, i els accidents succeeixen. Assumir bona fe significa que no hi ha intenció maliciosa, que els editors estan tractant de fer-ho el millor possible i que estan tractant de fer-ho per a major benefici de la comunitat.

Fins i tot si algú va realitzar una edició que necessita ser revertida, això no vol dir que la seva intención al fer-la era discutible. Has d'afrontar els desacords amb la sensació de que l'altra persona només vol ajudar, pel que pots ser una veu amable, honesta i que cuida la comunitat enlloc d'algú que assumeix que tothom qui fa alguna cosa diferent al teu pensament és un agent que busca la ruïna de la wiki.

Assumint la bona fe de nous usuaris[]

Nuvola apps edu languages.png

Donar el salt de lector a editor pot ser muy descoratjador, i el botó Publicar pot ser molt intimidant quan saps que la teva primera edició la pot veure el món sencer. Per aquesta raó, sempre has de recordar ser pacient amb els nouvinguts, perquè el més probable és que no estiguin familiaritzats amb la cultura i les normes de la wiki. Estan aquí perque vénen carregats d'il·lusió i alegria por participar, però potser no poden entendre les eines ni els codis als que estàs acostumat, i el més probable és que no hagin llegit les normes i directrius de la teva wiki sense importar que desitjaries molt que ho fessin. És fàcil sentir-se frustrat i impacient per això, però tothom necessita una oportunitat per a aprendre i a un ritme que li sigui el més comòde possible.

Quan es pot assumir raonablement que una edició resulta ser un error ben intencionat, corregeix-ho amb un resumen concís i explicatiu de l'edició, fins i tot pots deixar un missatge a la seva pàgina de discussió o mur. No et limitis a revertir-lo sense cap explicació, i per descomptat no ho etiquetis com a vandalisme a menys que existeixi certament una mala intenció al darrere. Deixa que els usuaris sàpiguen el que van fer malament: no només els ajudarà a se rmillors editors, sino que la nova bombolla de missatges, mostrant-lis que algú ha llegit amb atenció les seves edicions, pot ser per a ells un gran estímul positiu. Saber que algú ha llegit el que vas escriure és una gran sensació, que pot fer que la gent s'involucri en wikis que els interessen.

Amb tot, recorda que no has d'actuar com si el seu error fos deliberat. Corregeix-los, però no els renyis. Informa, però no intimidis. Es tracta de persones que desitges conservar a la teva wiki, així que... ¿per què espantar-les?

Gestionant desacords[]

Nuvola apps chat.png

Diferents persones poden tenir diferents opinions sobre el que és millor per a una wiki. Quan estiguis en desacord amb algú, pots arribar a pensar que és un mal redactor, però això quasi mai és cert si es preocupa pel tema. Assumir bona fe està relacionat amb les intencions, no amb les accions. Fins i tot si la persona està equivocada, això no significa que estigui tractant d'arruinar res.

Cada vegada que una edició o un missatge et molesti, fes un pas enrere i suposa que la persona està tractant d'ajudar. Això pot ajudar-te a buscar més enllà de la seva frustració i reconèixer el que està tractant d'aconseguir, i després actuar de manera més amable en base a aquesta premisa. Considera l'ús de les pàgines de discussió, comentaris i/o murs per a explicar el teu punt de vista i convidar a d'altres a fer el mateix. Això pot evitar malentesos i prevenir una escalada de problemes.

Les persones benintencionades poden executar accions que la resta de la comunitat senti que són imprudents, i has de discutir aquestes accioes amb calma i buscant compromisos sempre que sigui possible. El que no has de fer és acusar a la persona de vandalisme o sabotatge. Fomenta una cultura de consens, no de condemna.

Una nota per als administradors[]

Nuvola apps keditbookmarks.png

Quan parlis amb els editors, has de ser sempre amable i pacient. Mostra-lis que estàs assumint bona fe en les seves intencions, ja siguin editors nous o regulars. Això evitarà o almenys calmarà la majoria dels conflictes i ajudarà a la confiança de la comunitat en tu. Això també servirà com exemple per a altres editors i administradors, la qual cosa pot conduir a un ambient més acollidor i positiu a la wiki.

Quan una persona benintencionada realitza una acció amb la que no estiguis d'acord, sempre has de començar amb un missatge a la seva pàgina de discussió o mur. Mai has de bloquejar-los, eliminarlos o protegir una pàgina directament, i mai utilitzis les eines d'administració o rang només per a imposar el teu punt de vista. Recorda que tota acció en una wiki es pot fer desfer, i deixar una edición o pàgina no desitjada mentre parles amb l'usuari i esperes la seva resposta no és un drama.

Per descomptat, hi ha usuaris que actuen de mala fe, i confiem en els administradors per a que utilitzin el seu seny i eines per a tractar amb ells adequadament. No obstant, assumir bona fe és una eina poderosa. Fins i tot en casos de clar vandalisme, pot sorprendre't amb quina freqüència un toc d'atención pot fer que la gente pari, i fins i tot demanar disculpes. Alguns vàndals són només lectors avorrits que creuen que ningú està posant atenció realment, o que pensen que la seva malícia no està afectant a persones reals.

Els casos realment maliciosos de correu ni desitjat, vandalisme i troleig són per norma general descaradament obvis, i poden ser tractats amb una acció administrativa ràpida com el bloqueig. La gran majoria de la gent hi és per a ajudar a la wiki, però és inevitable que de tant en tant arribi algú que només vol fastiguejar el bon rotllo dels demés.

Consell final[]

Recorda que totes les persones amb les que tractis tenen sentiments, i tothom pot ajudar a construir la comunitat que somies si els hi demostres que la seva feina és atesa i valorada, a més d'indicar-lis com poden millorar sempre que sigui necessari. Intenta esforçar-te el màxim en assumir bona fe, i la teva recompensa serà una pròspera comunitat de Fandom!

Veure també[]

Ajuda i comentaris[]

Advertisement