Comunitat Central
Advertisement


És bo que cada comunitat elabori i estableixi pautes generales per a la seva comunitat. Això dona una base per al comportament esperat en aquesta comunitat. Hi ha algunes pautes comunes, com ser cortès o no destrossar articles, que són estàndards a la majoria de wikis, no obstant si una comunitat ho desitja, pot afegir punts específics que s'adaptin al seu projecte i els seus editors.

Moltes de les pautes comunes són similars a les que trobem a qualsevol comunitat, ja sigui dins o fora de la xarxa, un club social, gremi d'un joc o equip esportiu. Sovint no totes aquestes pautes pretenen ser regles rígides, però proporcionen principis rectors per al creixement de la comunitat de Fandom.

Encoratgem fermament a les wikis a crear les seves pròpies pautes i normes que s'ajusten a la seva comunitat i tema específic, però les convidem a copiar els exemples a continuació, o un enllaç a les Pautes de Comunitat Central com a punt de partida per a la teva comunitat.

Exemple de pautes[]

Salta! No tinguis por de començar. Qualsevol persona és lliure d'editar una wiki, pel que simplement clica a editar i comença!

La col·laboració és la clau. Les wikis es basen en la idea de que la gent, en conjunt, té una major suma de coneixements que una sola persona. Això significa que la col·laboració amb els altres és la clau per a crear una wiki exitosa. La col·laboració significa treballar junts per a construir, dissenyar i prendre decisions en una wiki. Ningú posseeix o governa una wiki. Més aviat, es construeix amb el suport i és propietat de tots els membres de la comunitat que participen.

La pràctica de ment oberta i assumir bona fe. Atès que les wikis estan obertes a ser editades per qualsevol persona, els usuaris de tots els nivells d'habilitat i opinions són benvinguts a participar. Suposem que la majoria de les persones que treballen en una comunitat estan tractant d'ajudar-la, no danyar-la. Si això no fos cert, un projecte de Fandom estaria condemnat al fracàs des del principi. Si penses que hi ha un problema, el millor és preguntar a l'usuari sobre el tema primer i prendre mesures addicionals després si és necessari.

S'ha de ser agradable. Ser amable i agradable fa molt, no importa on et trobis. Saluda als altres, presta ajuda on es pugui i pregunta als altres quan necessitis ajuda. Simplement ser agradable pot afectar en gran mesura el creixement i l'èxit d'una comunitat de Fandom.

Dona la benvinguda als nous usuaris. Tothom ha de començar en alguna part, així que si et trobes amb un nou usuari que per accident va realitzar una edició incorrecta, està bé! És millor ajudar explicant el que han fet malament per a que puguin aprendre de tu que deixar-los un missatge malèvol. Recorda de nou quan eres nou, i fins on pot portar-te un consell amigable.

Corre la veu! Una comunitat és tan forta com la totalitat dels seus membres. Com més té, més forta (i més exitosa) serà. Així que convida als teus amics, familiars, companys d'escola i altres persones que puguin estar interessades. Corre la veu a Facebook, Twitter, fòrums, blogs sobre el mateix tema o qualsevol lloc on les persones que estiguin interessades puguin passar l'estona.

Demana ajuda. Si estàs confós o necessites ajuda, només pregunta! Hi ha una gran quantitat d'ajuda al teu voltant a Fandom, incloent les nostres Pàgines d'ajuda, fòrum, administradors locals i staff de Fandom. Cap pregunta és massa simple!

No plagiïs contingut. Si estàs portant contingut de Fandom o l'agafes d'aquí (o d'una altra wiki de Fandom), recorda citar els autors correctament. No assumeixis que tot en Internet està obert per a prendre-ho. Assegura't que tens permís per a utilitzar alguna cosa abans de copiar-la i seguir les regles d'atribució quan ho reutilitzis. A tothom li agrada el crèdit per la seva dura feina!

No utilitzis la comunitat per a fer spam dels teus propis enllaços. Les wikis són un bon lloc per a crear el contingut sobre un tema específic, no un lloc per a enllaços d'spam del teu últim producte o per a publicar material no rellevant. L'spam serà eliminat, així que si us plau, no comencis ni tan sols afegint-ho.

No alimentis els trols. Això significa que cada vegada que responguis a aquells que tracten d'arruïnar la teva wiki, els hi estàs donant el que volen. Com més ho fas, més vegades tornaran. El millor és mantenir la calma i limitar el contacte amb els vàndals. Com menys atenció reben, més probabilitats hi ha de que marxin. No juguis amb els vàndals, ja que això fa que sigui més divertit per a ells.

No facis atacs personals. No prenguis assumptes com una cosa personal o difonguis informació personal. Les wikis estan destinades a ser un lloc per a col·laborar amb altres sobre temes que els apassiona. Les pàgines destinades a atacar a algú o similars s'eliminaran. Això inclou el contingut publicat en articles i missatges a altres usuaris.

Recorda sempre que les comunitats en línia encara involucren a persones reals. Tot i que estiguis en línia, això segueix essent una comunitat formada per persones reals. Els comentaris maliciosos, el comportament agressiu i el vandalisme afecten a persones reals. Si tu no ho diries en persona, no ho diguis aquí. Si això trenca els Termes d'Ús, si us plau, no diguis res en absolut.

Mai oblidis divertir-te! Les wikis són llocs per a divertir-se, conèixer gent nova i aprendre més sobre els teus temes favorits. Hi ha una feina seriosa per fer, però sempre s'ha de recordar gaudir del que estàs fent!

Veure també[]

Ajuda i comentaris[]

Advertisement