Comunitat Central
Advertisement

Aquesta pàgina d'ajuda fa referència a l'editor clàssic. Tingui en compte que l'editor visual es pot comportar de manera diferent.

Una plantilla és un tipus de pàgina que ha estat dissenyada per a que el seu contingut sigui inclòs a altres pàgines. Ja que una plantilla es pot incloure a diverses pàgines, pot ajudar a reduir la duplicitat i promocionar un estil uniforme entre pàgines.

Les plantilles generalment estan localitzades a "espai de noms Plantilla" o "template". Qualsevol pàgina que comenci amb "Plantilla:" ho serà. Per exemple: Plantilla:Nomdeplantilla.

Video overview[]

Si ets novell en això de les plantilles, aquest vídeo t'ajudarà a començar:

Per què he d'utilitzar plantilles?[]

Les plantilles poder ser útils per a:

 • Crear el contingut que hauria d'aparèixer a diverses pàgines.
 • Formatar contingut (com les infoboxes) en una manera que sigui consistent a diverses pàgines.
 • Crear una drecera per a escriure coses que repeteixes constantment quan et comuniques amb altres.
 • Reemplaçar codis llargs i complicats per a que la pàgina sigui fàcil d'editar per als usuaris.
 • Protegir parts d'una pàgina mentre deixes altres seccions obertes per a editar.

Com creo una plantilla bàsica?[]

Les plantilles poden ser molt poderoses, però també molt complicades. A vegades ajuda començar creant la plantilla més simple possible, i després experimentar amb ella.

 • A la teva wiki, vés a Plantilla:Exemple i clica a "Crea codi".
 • Escriu "Hola món!" a l'editor.
 • Clica a "Desa els canvis". Acabes de crear una plantilla amb un contingut simple.
 • A la teva wiki, crea un nou article anomenat "Plantilla de prova".
 • A l'editor, vés a mode Font i escriu el següent codi:
{{Exemple}}
 • Clica a "Desa els canvis". La pàgina "Plantilla de prova" ha de mostrar el text que has afegit a la plantilla.

Has creat i utilitzat una plantilla satisfactòriament! Ara pots canviar el contingut de la plantilla i afegir-lo a més pàgines per a fer-lo més útil per a la teva wiki.

Per a una visió general, veure l'Ajuda de plantilles a Wikipedia.

Com utilitzo una plantilla?[]

El contingut d'una plantilla es pot afegir a una pàgina escrivint {{nomdeplantilla}}. Immediatament es mostrarà el contingut de la plantilla, i s'actualitzarà si es modifica la plantilla.

Com afegeixo una plantilla preexistent?[]

Plantilles - Editor visual.png

Les wikis vénen amb plantilles predeterminades i precarregades. Pots veure una llista completa de les plantilles disponibles a la teva comunitat visitant Especial:Llista de pàgines i seleccionant "Plantilla" al menú desplegable d'espai de nom. Clica a "Vés-hi" i totes les plantilles disponibles apareixeran en una llista.

 • A l'Editor Visual es pot seleccionar de la llista de totes les plantilles disponibles a la teva comunitat clicant a "Afegir altres plantilles".
 • Al mode font, pots utilitzar el codi {{Nom plantilla}} per a afegir qualsevol plantilla a la teva pàgina.
 • Els usuaris avançats poden editar la pàgina MediaWiki:Editor-template-list per a canviar la llista de plantilles disponibles per defecte a la secció "Plantilles" de l'editor. Poden haver fins a quatre plantilles a aquesta llista.

Actualitzar i afegir plantilles estàndard[]

L'oficial Starter Wiki i semi-oficial Templates Wiki milloren ocasionalment part de la seva documentació, i afegeixen noves plantilles dissenyades específicament per a llocs de Fandom i per tant val la pena mirar de tant en tant.

Como substitueixo una plantilla?[]

Article principal: Ajuda:Substituint plantilles

Una manera diferent d'utilitzar una plantilla, millor en algunes circumstàncies, és substituir la plantilla dins d'una altra pàgina, inserint "subst:" a la dreta després d'obrir els claudàtors: {{subst:nomdelaplantilla}}. Això crearà una còpia del contingut de la plantilla dins d'una altra pàgina, mostrant-ho allà. Una vegada es guardi la pàgina, el vincle a la plantilla es trencarà i el contingut es podrà editar com una pàgina normal. Qualsevol canvi al text de la plantilla no afectarà al contingut que va ser copiat a la pàgina.

Un exemple per a entendre-ho millor. Creem una plantilla, amb un determinat text que conté altres plantilles. Si posem {{subst:nomdelaplantilla}}, essent aquesta la plantilla que té una altra plantilla dins, només veurem com a resultat la plantilla a la que ens referim, sense que es mostri la plantilla que hem inclòs al mateix temps dins de la que anomenem. La millor manera d'aprendre és provant tu mateix, fes proves per a entendre-ho millor.

Com creo una plantilla avançada?[]

Hi ha codis especials que pots utilitzar a les plantilles:

 • Els paràmetres et permeten modificar el contingut o disseny d'una plantilla, per a fer que aparegui d'una manera específica a cada pàgina que utilitzi aquesta plantilla. Per a aprendre com utilitzar-los, veure Ajuda:Paràmetres de plantilles
 • Amb les funcions parser pots crear operacions lògiques. Una de les més utilitzades és la sentència "if" (si), que et permet, per exemple, amagar files que no s'estiguin utilitzant. Per a més informació veure Ajuda:Funcions parser.

Com copiar plantilles d'altres wikis?[]

Col·laboradors de totes les wikis han fet tot tipus de plantilles. Sovint és més fàcil copiar una plantilla existent i modificar-la per a les teves necessitats que crear-la des de zero. Plantilles Wiki és un bon lloc per a començar a buscar una plantilla que s'ajusti a les teves necessitats. A la majoria dels casos ets lliure de copiar plantilles basades en la llicència CC-by-SA, però assegurat que la comunitat des de la que desitges copiar-la no té un sistema de llicències alternatiu que pot imposar restriccions sobre el que pots copiar.

Aquí et mostrem alguns passos bàsics per a copiar la majoria de les plantilles:

 1. Troba la plantilla que desitges copiar (normalment https://nomdelawiki.fandom.com/ca/wiki/Plantilla:nomdelaplantilla).
 2. Clica el botó "Modifica el codi", selecciona tot el wikitext i copia'l.
 3. Crea una nova pàgina de plantilla a la teva wiki (https://latevawiki.fandom.com/ca/wiki/Plantilla:nomdelaplantilla?action=edit).
 4. Enganxa el wikitext que has copiat i clica el botó "Desa els canvis".

Moltes plantilles tenen una subpàgina a banda per a la documentació de la plantilla. Afortunadament, la seva localització és, sovint, estandarditzada, pel que és fàcil copiar la documentació. Si observes que la pàgina de la plantilla que has copiat anteriorment no se sembla a l'original, és probable que la documentació estigui en una subpàgina separada:

 1. Troba la documentació de la plantilla que desitges copiar  (normalment https://nomdelawiki.fandom.com/ca/wiki/Plantilla:nomdelaplantilla/doc).
 2. Clica el botó "Modifica el codi", selecciona tot el wikitext i copia'l.
 3. Crea una nova subpàgina de documentació de plantilla a la teva wiki (https://latevawiki.fandom.com/ca/wiki/Plantilla:nomdelaplantilla/doc?action=edit).
 4. Enganxa el wikitext que has copiat i clica el botó "Desa els canvis".

El sistema de subpàgines "/doc"[]

Als primers anys de Wikipedia i de Fandom, la documentació de les plantilles (si hi havia) estava a les pàgines de discussió o (delimitada per tags "noinclude") a la pròpia pàgina de la plantilla. Per diverses raons, incloent problemes de protecció de plantilles, ambdues organitzacions han estandarditzat la documentació en subpàgines separades "/doc". Els col·laboradors d'aquests llocs han demanat que es creïn pàgines de documentació separades seguint el nou estàndard sempre que sigui convenient. Pots consultar the Starter Fandom per a veure pàgines que es poden copiar lliurement com a part del procés. Aquesta wiki afegeix noves pàgines periòdicament, pel que val la pena consultar-la sovint.

Veure també[]

 • Ajuda:Classificació de plantilles
 • Ajuda:Paràmetres de plantilles
 • Ajuda:Plantilles compartides
 • Ajuda:Infoboxes, Un estil de plantilla utilitzat amb freqüència per a resumir el contingut d'un article.
 • Ajuda:Substituint plantilles
 • m:Help:Transclusion
 • Ajuda:Lua

Ajuda i comentaris[]

Advertisement