Comunitat Central
Comunitat Central

UCP Logo R1.png

La Plataforma Comunitària Unificada (per les seves en anglès, UCP) és la nova plataforma de wikis de Fandom, basada en MediaWiki 1.33. Totes les wikis de Fandom i de Gamepedia, que actualment utilitzen plataformes diferents, eventualment s'executaran a l'UCP i utilitzaran la mateixa tecnologia. Existeixen una sèrie de blogs i fils del fòrum que segueixen el desenvolupament de l'UCP, la llista d'anuncis pot trobar-se al servei d'ajuda de Fandom.

Per què s'està desenvolupant una nova plataforma?[]

La plataforma de Fandom que tots coneixem (referida ara com plataforma heretada o legacy), està basada en una versió força antiga i altament modificada de MediaWiki. Les característiques personalitzades que Fandom ha afegit al llarg dels anys (per exemple, els murs de missatges, fòrums, xat, medalles, Wiki Activitat, entre d'altres), han fet quasi impossible que Fandom s'actualitzi fàcilment a una versió més moderna de MediaWiki. Això significava perdre moltes millores i noves característiques desenvolupades per la Fundació Wikimedia que s'inclouen amb versions noves de MediaWiki.

Després de que Fandom i Gamepedia van unir forces el 2019, finalment vam decidir que era moment de reinventar la complexa i altament personalitzada plataforma de Fandom, eliminar o substituir les característiques obsoletes i unir totes les wikis de la xarxa en una plataforma que executés una versió moderna de MediaWiki. Això proporcionarà als usuaris de Fandom accés a característiques noves i millorades de MediaWiki, i als usuaris de Gamepedia accés a característiques que només estaven disponibles a Fandom. De la mateixa manera, els equips de desenvolupament ja no hauran de treballar en mantenir dues plataformes separades, i podran enfocar-se a la creació de noves característiques per als nostres usuaris.

Pots trobar detalls de les raons per a crear l'UCP i quins seran els nostres objectius, a la següent entrada: Plataforma Comunitària Unificada: La visió, propòsit i procés. Al blog d'actualitzacions tècniques es publiquen entrades detallant les noves funcionalitats o canvis a l'UCP.

Quines wikis s'executen a l'UCP?[]

Totes les wikis de Fandom creades després de l'11 de març de 2020, així com totes les wikis de Gamepedia, funcionen a l'UCP. Les wikis de Fandom creades abans d'aquesta data estan essent migrades gradualment a la nova plataforma. Una wiki que ha estat creada a l'UCP no es pot moure a la plataforma heretada de Fandom.

Com puc saber si estic a una wiki UCP?[]

Donat que les wikis d'UCP segueixen utilitzant la mateixa pell (Oasis) a la que estem acostumats, no hi ha cap diferència òbvia a simple vista. La manera més directa de saber si estàs a una wiki UCP o no, és anar a Especial:Versió. Diu MediaWiki 1.19.24? Estàs a la plataforma heretada. En qualsevol altre cas, si el número de versió comença per 1.33, estàs a una wiki UCP.

També pots revisar la barra d'eines (que es troba a la part inferior de la pantalla). Les fletxes utilitzades per a expandir o contraure la barra d'eines es veuen diferents a les diferents plataformes. Per exemple:

Comparació de les barres d'eines

Una altra diferència visual es troba a la barra de navegació global, les wikis antigues contenen una icona de notificació amb forma de sobre (utilitzada per a fòrums i murs de missatges) que no es troba a l'UCP.

A l'esquerre la navegació global a una wiki antiga, a la dreta a UCP

Quines són les diferències?[]

La diferència clau entre l'UCP i la plataforma heretada de Fandom és que l'UCP funciona sobre MediaWiki 1.33, mentre que la plataforma heretada utilitza la versió 1.19. No explicarem les diferències entre aquestes versions aquí, ja que no són úniques de la nostra plataforma i es poden trobar a el lloc oficial de MediaWiki.

L'UCP és una feina en progrés. Això significa que diverses característiques personalitzades que utilitzes a les plataformes antigues de Fandom o Gamepedia encara estan en desenvolupament i no estan disponibles actualment a l'UCP, però ho estaran en un futur.

Si has arribat aquí perquè una característica en específic no està disponible a l'UCP, i vols saber si serà substituïda, afegida més tard, o no existirà a l'UCP, o només tens curiositat sobre les diferències, revisa la llista a continuació. Si aquest article no aclareix el teu dubte, pots preguntar al fòrum de suport tècnic.

Recorda seguir el blog d'actualitzacions tècniques per a estar al cas de les noves funcionalitats i correccions d'errors a l'UCP.

Edició[]

Editor visual a una wiki UCP

Editor font a una wiki UCP

La plataforma heretada de Fandom té tres eines per a editar articles: L'Editor Visual, i l'Editor clàssic en els seus modes visual i font. Cap d'aquests està disponible a l'UCP. En el seu lloc, trobaràs el nou Editor Visual de MediaWiki, que inclou un mode font. Hem realitzat alguns canvis a la interfície per a integrar completament l'editor amb la marca Fandom i la plataforma. Les teves preferències d'edició actuals es mantindran a l'UCP, és a dir, si has triat l'editor font com el teu editor per defecte, a l'editar un article a l'UCP, l'editor s'obrirà en mode font.

Edició mòbil[]

L'edició via mòbil, que no estava disponible a la plataforma heretada de Fandom, esta disponible a l'UCP. Els articles es poden editar des de dispositius mòbils, utilitzant tant l'Editor Visual com el mode font. Als canvis recents, les edicions realitzades des d'un dispositiu mòbil estaran identificades amb l'etiqueta "edició mòbil".

Previsualització mòbil[]

De moment, no és possible previsualitzar com es veurà el teu article al mòbil mentre estàs editant a l'escriptori. Aquesta funcionalitat poques vegades s'utilitzava a la plataforma heretada de Fandom, pel que encara no està inclosa a l'UCP.

Especial:Vídeos i Especial:Imatges[]

Aquestes dues pàgines especials van ser substituïdes per la pàgina estàndard de MediaWiki Especial:Imatges noves, que mostra els nous arxius pujats a la wiki així com els vídeos afegits. A més, aquesta pàgina introdueix filtres de contingut per a la cerca, per exemple, pots buscar per nom d'arxiu, o per tipus.

CSS i JavaScript[]

Pots editar el teu CSS i JavaScript globals a ucp.fandom.com.

Els administradors poden personalitzar el CSS de la seva comunitat de la mateixa manera que ho feien a la plataforma heretada (MediaWiki:Common.css i MediaWiki:Wikia.css). No obstant, s'ha de tenir en compte que el codi pot necessitar alguns ajustaments per a que funcioni correctament a l'UCP.

La revisió de JavaScript també està disponible a l'UCP, i s'ha de sol·licitar a Especial:Contactar si desitges editar les pàgines de JS de la teva comunitat. A l'igual que a la plataforma heretada, es poden importar scripts de Dev Wiki mitjançant MediaWiki:ImportJS sense necessitat d'habilitar la revisió de JS.

Extensions de MediaWiki[]

Les següents extensions que poden sol·licitar-se a l'staff, també estan disponibles per a la seva activació a les wikis UCP:

Les següents extensions estan habilitades per defecte a totes les wikis UCP:

Feeds RSS[]

A la plataforma heretada existeix una extensió per a inserir feeds RSS. Aquesta és una extensió de tercers amb alguns canvis realitzats per Fandom, la qual no estarà disponible a l'UCP.

Dreceres de teclat[]

La plataforma heretada de Fandom permet realitzar certes accions comuns mitjançant dreceres de teclat. Aquestes dreceres ja estan disponibles a l'UCP.

Suggeriments d'enllaços[]

En el moment d'editar una pàgina i afegir un enllaç mitjançant wikitext, l'editor de la plataforma heretada de Fandom ofereix suggeriments per a autocompletar l'enllaç. Aquesta funcionalitat ja està disponible a UCP.

Perfils d'usuari[]

Els Perfils han estat redissenyats a l'UCP, però contenen els mateixos elements bàsics que trobes a la plataforma heretada: una capçalera global amb el teu avatar i una mica d'informació sobre tu, i pestanyes locals per a la teva pàgina d'usuari, mur de missatges, i la llista de les teves contribucions (anomenada "Activitat"). La principal diferència entre plataformes és que els murs de missatges de l'UCP no estan basats en MediaWiki (revisa la propera secció).

Funcionalitats socials[]

Fòrums[]

La funcionalitat de fòrums de Fandom conté codi antic, difícil de mantenir i actualitzar, i a més presenta problemes d'usabilitat a dispositius mòbils. Pel que, no estarà disponible a l'UCP i serà substituït per Discussions. Els fils del fòrum existents seran migrats completament a Discussions, de manera que no es perdrà res. Recentment s'han realitzat millores a Discussions per a que resulti més familiar als usuaris del fòrum. Aquestes millores són el resultat dels comentaris dels usuaris, i d'un estudi d'Experiència d'Usuari en els casos d'ús de fòrums i Discussions.

Per a més informació sobre com i per què es retiraran els fòrums, pots llegir aquest fil a Community Central (en anglès).

Comentaris d'articles[]

Els comentaris a la plataforma heretada de Fandom estan basats en la mateixa tecnologia que Especial:Forum, pel que havien de substituir-se per les mateixes raons. Una nova funcionalitat per a comentar articles està disponible a l'UCP. Els comentaris existents seran migrats a la nova funcionalitat, pel que no es perdrà contingut. Els administradors poden activar o desactivar aquesta funcionalitat mitjançant el Panell d'Administració, segones les necessitats de la seva comunitat, igual que a l'antiga plataforma.

Murs de missatges[]

De la mateixa manera que els Fòrums i els comentaris d'article, els murs funcionen amb codi desactualitzat i no adequat per a la nova plataforma. Una substitució per a aquesta funcionalitat està disponible a l'UCP, amb la majoria de les funcionalitats. No obstant, els nous murs de missatges no tenen suport per a wikitext, i s'estan desenvolupant algunes funcionalitats necessàries. Una vegada els nous murs siguin una funcionalitat estable, els fils existents seran migrats a la nova funcionalitat, de manera que no es perdrà contingut.

Els administradors poden habilitar o deshabilitar la funcionalitat al Panell d'Administració. Si es deshabilita, s'utilitzaran les pàgines de discussió per a la comunicació entre usuaris.

Notificacions del mur de missatges[]

Atès que els antigcs murs de missatges no estaran disponibles a l'UCP, tampoc estarà visible la icona de notificació (aquella que té forma de sobre). Les notificacions del nou mur de missatges apareixen al costat de les notificacions de Discussions a la icona amb forma de campana. Si tens notificacions de mur en una wiki que encara utilitza la plataforma heretada, no podràs veure-les al navegar en una wiki UCP. De la mateixa manera, no podràs veure les notificacions dels nous murs de missatges mentre naveguis en una wiki amb la plataforma heretada.

Blogs[]

Els blogs estan disponibles a l'UCP, i suporten wikitext. El contingut existent (publicacions de blog i els seus comentaris) són transferits en la seva totalitat quan una wiki és migrada a l'UCP. De la mateixa manera que a la plataforma heretada, les noves wikis tenen habilitats els blogs, però els administradors poden canviar això des del Panell d'Administració.

Xat[]

La funcionalitat de xat en directe de Fandom no està disponible a l'UCP, i les wikis que migren a ella no tindran disponible aquesta funcionalitat.

Enquestes[]

Les enquestes, també conegudes com AJAXPoll, no es troben a l'UCP, i les wikis en aquesta plataforma no tindran aquesta funcionalitat disponible. L'ús global d'aquesta funció no era suficient per a justificar l'esforç de portar-la a la nova plataforma, degut a certes dificultats tècniques. Discussions té la seva opció per a crear enquestes, que pot utilitzar-se en el seu lloc. Per a arxivar els vots de les enquestes existents per a propòsits històrics, aquest script pot resultar útil.

Creant noves wikis[]

Totes les wikis de Fandom creades després de l'11 de març de 2020 són creades a l'UCP. El procés de creació és igual que a la plataforma heretada de Fandom, amb una excepció: si sospitem que la teva wiki és sobre un tema que ja té una wiki a Fandom, se t'informarà que podries estar creant una comunitat duplicada, i la teva wiki podria ser revisada i tancada per aquesta raó.

Pàgines especials i eines d'administració[]

Especial:Usuaris[]

Aquesta pàgina especial que mostra la llista d'usuaris i les seves edicions, està disponible a l'UCP.

Especial:WikiFeatures[]

Aquesta pàgina especial no existeix a l'UCP. No obstant, els administradors poden habilitar o deshabilitar funcionalitats a les seves wikis, directament des de la columna dreta del Panell d'Administració.

Especial:WikiActivity[]

Aquesta eina, creada per a facilitar el monitoratge de l'activitat d'una wiki als usuaris menys experimentats, no està disponible a l'UCP. En el seu lloc, es pot utilitzar Canvis Recents per a mantenir-se informat de l'activitat de la wiki. Hem rebut comentaris d'usuaris que troben a faltar Wiki Activitat i que l'utilitzaven de maneres que Canvis Recents no suporta. Estem avaluant les possibilitats per a implementar funcionalitat similar a Especial:WikiActivity a l'UCP.

Especial:Community[]

La Pàgina Comunitària, que mostra alguns detalls sobre els membres de la comunitat i suggeriments sobre què fer per a millorar la wiki, està disponible a l'UCP.

Especial:Suggeriments[]

Aquesta eina de manteniment que assenyala les plantilles sense classificar, infoboxes no portàtils i altres problemes de manteniment no estarà disponible a l'UCP, atès que s'utilitzava molt rarament a la plataforma heretada de Fandom. Les tasques de manteniment encara poden trobar-se a les pàgines especials de MediaWiki.

Medalles[]

Les Medalles estan disponibles a l'UCP i ofereixen la mateixa experiència que a la plataforma heretada. Contacta amb l'staff de Fandom per a habilitar aquesta funcionalitat a la teva wiki.

Repositori d'imatges compartit[]

L'UCP suporta imatges compartides, i aquestes poden compartir-se entre les plataformes. Això vol dir que una wiki UCP pot utilitzar les imatges d'una wiki a la plataforma heretada, i viceversa.

Descàrrega de base de dades i pàgina de "wiki tancada"[]

Al visitar una wiki que ha estat tancada, la plataforma heretada de Fandom mostra una pàgina que indica que la wiki ha estat tancada, on també pots descarregar la base de dades dels articles de la wiki. Això no està disponible actualment a l'UCP.

L'opció per a sol·licitar la descàrrega de base de dades per a una wiki activa mitjançant la pàgina Especial:Estadístiques, tampoc està disponible actualment a l'UCP.

Exhibició de categories[]

Aquesta funcionalitat de la plataforma heretada va presentar un impacte negatiu a l'optimització per a motors de cerca (SEO), disminuint el posicionament de les categories en els resultats. Després d'haver-la desactivat per a usuaris anònims fa dos anys, va ser substituïda a l'UCP per una versió més amigable als motors de cerca, disponible amb la vista de categories estàndard de MediaWiki.

Wiki Activity Monitor[]

WAM (Wiki Activity Monitor) ha estat poc efectiu durant més de 4 anys, degut a com la plataforma evolucionava des de Discussions i altres característiques socials. Com a resultat dels comentaris dels usuaris, estem explorant una substitució per a aquesta funcionalitat el 2021 que permeti a les wiki entendre com créixer dins la plataforma.

Funcionalitats que romanen iguals[]

Una vegada que totes les wikis hagin estat mogudes a l'UCP, serem capaços d'innovar i introduir millores més significatives i noves funcionalitats. Almenys fins a aquest moment, els següents elements de la plataforma de Fandom no canviaran:

  • La pell Fandom: amb excepció d'alguns ajustaments per a funcionalitats noves i/o substituïdes, com els nous murs i perfils, les wikis UCP són visualment iguals a aquells a la plataforma antiga.
  • Creació de compte i inici de sessió.
  • Discussions: amb excepció d'algunes millores basades en comentaris d'usuaris i de comunitats que feien un ús intensiu dels Fòrums.
  • Cerca: hem realitzat varis intents per a millorar la cerca a l'últim any, però té la mateixa aparença i funciona de la mateixa manera. La cerca funciona de la mateixa manera a l'UCP que a la plataforma heretada.
  • La barra d'eines de la part inferior de la pàgina, visible a usuaris registrats.
  • El Panell d'Administració - exceptuant Especial:WikiFeatures, que ja no és una pàgina separada sinó que es troba a la columna dreta del panell.
  • L'eina d'edició de la portada per a mòbils.
  • El dissenyador de temes.

Experimenta a l'UCP[]

Vols provar algunes funcionalitats de l'UCP, però no vols crear una wiki per a proves? Pots utilitzar Wreck-It Woodhouse per a provar el que desitgis sense témer trencar res. Diverteix-te!

Ajuda i comentaris[]