Comunitat Central
Advertisement

La portada o pàgina principal és una manera en què les persones poden accedir i experimentar una Wiki. Es pot accedir al clicar sobre el logo de la Wiki (això depèn de les teves preferències d'usuari). La portada és com la catifa de benvinguda d'una wiki. Com a resultat, això provoca que aquesta sigui la pàgina més visitada de la teva comunitat.

Per tant, assegura't de que és vegi genial. Recorda que les primeres impressions compten! I no tinguis por de canviar-la de tant en tant. Donat que l'actualització de la pàgina principal sovint requerirà fer noves eleccions al dissenyador de temes, probablement tot l'aspecte de la Wiki s'actualitzarà al mateix temps!

No tinguis por de mirar altres wikis al voltant de Fandom per a agafar idees sobre com poden veure's les pàgines principals. Les pàgines principals venen en totes les formes i mides, i un administrador experimentat i intel·ligent mai deixa de cercar la propera gran idea de la página principal!

Pas a pas[]

Hi ha molts camins cap a l'èxit per a les pàgines principals. No obstant, aquí hi ha alguns punts excel·lents per a començar:

Portada per defecte d'una wiki

 • Si acab¨es de crear una nova Wiki, la seva portada estarà plena de contingut per defecte, incloent la descripció de la teva Wiki, informació sobre la última activitat a la teva wiki, on posar una foto. Això t'ajudarà a saber el que necessitarà la teva portada.
 • Pots canviar qualsevol part d'aquesta pàgina a l'editar-la. Simplement clica a "Modifica" a la part de dalt de la pàgina.
  • Es recomaa molt que s'utilitzi el mode font de l'editor (i, per tant, tenir cert coneixement sobre els wikitexts), ja que és necessari una portada més carregada que una pàgina comú i corrent. Per conseqüència, aquesta enderroca les habilitats de l'editor visual.
 • Recomanem que la seva portada inclogui un petit paràgraf d'introducció que digui als teus lectors de que tracta la teva wiki i què és el que es pot trobar a la mateixa.
 • A més recomanem la inclusió d'enllaços als articles més importants a la seva portada. Això ajudarà als lectors a trobar contingut d'una manera ràpida.
 • Algunes wikis troben que afegir un passi de diapositives a la portada és una manera atractiva d'ajudar als usuaris a trobar contingut. Pots aprendre sobre els passis de diapositives a Ajuda:Galeries, presentacions i diapositives.
  • Per a que tingui més efecte, aprèn a afegir-los a wikitext.
 • Tot i que hi ha casos en els que s'han utilitzat els slider per a les portades, no ho recomanem actualment.
 • Assegura't de donar un disseny clar a la teva portada. No necessita ser increïble — simplement necessita veure's bé! Les etiquetes per a columnes de portada que ja es troben establertes són la millor manera d'organitzar el dissent de la pàgina.

Puc posar-li qualsevol nom a la meva portada?[]

Sí, pots (de fet, t'ho recomanem!). El títol de la pàgina és elecció teva, però la teva wiki puntuarà molt més alt als motors de cerca si la trasllades a un nom com "Paraula-clau Wiki", si "Paraula-clau" és el terme de cerca més similar a la temàtica de la teva wiki.

 • Pots canviar el títol reanomenant la página.
 • Per a que la navegació per la wiki (incloent el logo, la barra lateral, i la barra superior) continuï funcionant correctament, també necessitaràs inserir el nou nom de la pàgina a MediaWiki:Mainpage.
 • Si has modificat els menús (MediaWiki:Sidebar per a Monobook, i MediaWiki:Wiki-navigation per a Oasis, nou estile de Fandom), i no utilitzen la variable mainpage, necessitaràs corregir tots els enllaços que apuntin a "inicio" o "portada".

I si no vull que els visitants editin la meva portada?[]

A l'experiència de Fandom, la protecció de la portada és considerada generalment perjudicial.

La portada, generalment, hauria de romandre editable. Si pateixes vandalisme a gran escala a la teva wiki, podries considerar vigilar la pàgina més sovint, o fer ús de plantilles per a fer més difícil (tot i que no impossible) l'edició. Molt rarament, la portada pot ser protegida. Existeixen dos nivells disponibles de protecció, i si et veus en l'obligació de protegir-la, intenta provar primer amb el nivell més baix (usuaris autoconfirmats). Això evitarà que la pàgina pugui ser editada per IPs o usuaris nous.

Per exemple, si la teva wiki està al Top 10 de llocs web del món, i rep milions de visites diàries, com Wikipedia, tindràs una bona raó per a protegir pàgines. Si no estàs en aquest nivell, la protecció probablement perjudicarà a la teva wiki, més que beneficiar-la. La portada serà quasi siempre la primera pàgina que vegi un nou usuari, i tenir-la protegida pot resultar descoratjador, donat que implica cert grau de jerarquia entre editors. Els nous usuaris poden no adonar-se de que el lloc és editable si només veuen una pàgina bloquejada, i abandonar la wiki sense contribuir. El fer de ser la pàgina d'inici no constitueix, en sí mateix, un motiu de protecció, així que intenta no cometre el típic error de protegir innecesariàment aquesta pàgina.

Si et veus en l'obligació de protegir la pàgina per motius de vandalismes, si us plau, fes-ho només durant curts períodes de temps, i sempre amb una data límit de venciment del bloqueig, per a que no quedi ineditable per sempre en cas que abandonis la teva wiki.

Alguns tecnicismes[]

 • Els missatges del sistema (“MediaWiki:Mainpage”) defineixen la ubicació de la portada; només si els usuaris acaben visitant la teva comunitat via la URL predeterminada (nom.fandom.com).
 • Si canvies el nom de la teva portada a través de l'eina normal de canvi de nom de pàgina, MediaWiki:Mainpage s'actualizarà automàticament per a que apunti a la nova ubicació.
 • Les etiquetes per a columnes de portada seran les teves millors eines. Vénen per defecte a les noves wikis. Si et desfàs d'elles, és probable que el disseny ja no funcioni en tots els dispositius i amples del navegador. Ajuden a separar el contingut de la portada en una área àmplia "columna" esquerra i una "columna" dreta estreta (que ha de coincidir amb l'ample del riel dret, no editable en altres pàgines). També dirigeixen el seu contingut amb èxit al voltant de l'anunci que apareix a la cantonada superior dreta de cada wiki.
 • Considera dividir el contingut de la seva portada en mòduls discrets i després fer una plantilla separada per a cada mòdul. Això fa que el manteniment sigui molt més simple, i més clar, ja que s'ocuparà d'una sola part de la pàgina principal enlloc de tot junt.

Veure també[]

Ajuda i comentaris[]

Advertisement