FANDOM


Benvingut a la Guia Comunitària de Wikia. Moltes de les següents directrius són paregudes a les que trobaràs a qualsevol comunitat, fora d'Internet o dins, en un club social, un clan d'un joc, o inclús un equip esportiu. Açò no significa que hagin de seguir-se de forma estricta (encara que algunes es superposen amb els nostres Termes d'ús), però donen les línies generals perquè la comunitat d'un wiki creixi de forma sostenible.

Des d'aquí, animem a tots els wikis a crear les seves pròpies guies específiques i les normes que marcaran el dia a dia de la seva comunitat. Recordeu, la millor manera de reportar abusos és contactar primer amb els administradors locals, i si ells no poden resoldre el problema, contactar amb l'Equip Comunitari de Wikia.

Thumbs up 1

Polze amunt: Què fer?Edit

Dóna un salt endavant!Edit
No tinguis por al començar. Qualsevol és lliure d'editar un wiki, així que simplement fes clic a editar i ¡hauràs començat!
Col·laborar és la clauEdit
Els wikis es basen en la idea que una gran quantitat de persones, de forma col·lectiva, té una major quantitat de coneixement que una sola persona individualment. Això vol dir que la col·laboració amb els altres és la clau per crear un wiki satisfactòriament. La col·laboració significa que cal treballar colze amb colze, junts, per construir, dissenyar i prendre decisions al wiki. Cap persona és propietària d'un wiki o imposa les seves normes. Això vol dir, que es construeix i es manté per tots els membres participants en la comunitat.
Tingues voluntat de col·laborar i assumeix bona feEdit
Tots els wikis poden ser editats per qualsevol persona, usuaris amb més o menys habilitats i amb diferents opinions, tots són benvinguts a participar. Assumeix que la majoria de les persones que treballin en el wiki, intenten ajudar, no destrossar-lo. Si això no fos veritat, els wikis estarien condemnats des del principi. Si penses que hi ha un problema, el millor és preguntar a l'usuari sobre el que va fer, i després prendre mesures si és necessari.
No sigues dolentEdit
Procura ser bo i amigable tot el temps, siguis on siguis. Digues hola a altres, ajuda'ls quan puguis, pregunta'ls si necessiten ajuda. Simplement sent bo pots causar un gran impacte en el creixement i l'èxit d'una comunitat d'un wiki.
Dóna la benvinguda als nous usuarisEdit
Tots hem de començar alguna vegada. Així que si coneixes al nou usuari que va fer una edició incorrecta, ¡molt millor! És millor ajudar explicant-li en què es va equivocar, així aprendrà de tu, i si li vas deixar un missatge donant-li la benvinguda anteriorment confiarà en tu. Recorda quan vas ser nou, i com van ser amb tu quan et donaven consells.
Difon el missatge!Edit
Una comunitat és tan forta com ho són tots els seus membres. Les comunitats més fortes són les que tenen més membres, així que convida als teus amics, familiars, companys de treball i tots els que puguin estar interessats. Difon el missatge a Facebook, Twitter, fòrums, blogs del mateix tema, o qualsevol lloc on la gent pugui estar interessada en donar un cop de mà.
Demana ajudaEdit
Si estàs confós o necessites ajuda, pregunta! En Wikia trobaràs ajuda, incloent les nostres pàgines d'ajuda (en espanyol), el fòrum, els administradors locals i l'equip. Cap pregunta ha de quedar sense resposta!
Thumbs down

Polze avall: Allò que no cal fer!Edit

No plagis contingut Edit
Si portes contingut d'un altre lloc a Wikia o l'agafes d'aquí (o un altre wiki), si us plau recorda citar els autors de forma apropiada. No assumeixis que tot el que hi ha a Internet està disponible per agafar-lo sense demanar permís. Assegura't de tenir permís per a usar qualsevol cosa abans de copiar-la, i segueix les normes per atribuir cada cosa quan reutilitzis el contingut. Tots volen que donin crèdit al seu dur treball!
No usis el wiki per publicar els teus propis enllaçosEdit
Els wikis són un magnífic lloc on posar contingut sobre un tema en específic, no són un lloc per posar spam (enllaços innecessaris) cap als teus últims productes o cap material no rellevant. L'spam s'esborrarà, si us plau, no l'afegeixis.
No alimentis als trollsEdit
Això significa que cada vegada que respons a algú que només vol destruir el teu wiki, li estàs donant el que vol. Com més vegades li responguis, més vegades tornarà a per més. El millor és mantenir la calma, i limitar el contacte amb els vàndals. Com menys atenció els prestis, més probabilitats hi ha que es vagin. No els segueixis el joc o només aconseguiràs que es diverteixin més i no es vulguin anar.
No facis atacs personalsEdit
No facis res personal, ni posis missatges amb informació personal. Els wikis són un lloc per col·laborar amb altres en temes que t'interessin. Qualsevol pàgina d'un wiki que ataqui a algú s'esborrarà. Els continguts marcats als nostres termes d'ús seran esborrats i el teu compte pot ser desactivat. Tingues en compte que en este apartat s'inclouen també els missatges que deixis a les pàgines de discussió d'altres usuaris.
No et barallis amb altres llocs de WikiaEdit
Si no estàs d'acord amb alguna cosa d'un lloc de Wikia, no vagis a un altre wiki a iniciar un drama, mantingues la discussió del wiki on va començar, no involucris a més wikis.

Recorda sempre que les comunitats en línia tenen gent realEdit

Tot i que estàs en la xarxa, les comunitats estan formades per persones reals. Qualsevol comentari, comportament agressiu, i vandalisme, està afectant a persones reals. Si hi ha alguna cosa que no l'hi diries en persona, no l'hi ho diguis aquí. Si en algun moment vas a trencar els nostres termes d'ús, si us plau, pensa-t'ho dues vegades i no ho diguis.

Mai oblidis que ho fas per diversió!Edit

Els wikis són llocs per divertir-se, conèixer nova gent, i aprendre molt sobre els teus temes favorits. És un treball seriós, però has de recordar sempre que ho fas per diversió!

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.